Translate

giovedì 10 giugno 2010

Jargonul spionilor: scurta lista de termeni

Ca introducere a acestei scurte liste de cuvinte de jargon, voi cita discursul lui Jock Goddard, un personaj magnific creat de Joseph Finder in romanul sau, “Paranoia”: „Spionajul corporativ, baiatul meu, e american cat Chevroletul si placinta de mere. La dracu, cum crezi ca a devenit America o superputere economica? In 1811 un yankeu cu numele de Francis Lowell Cabot, a spionat impotriva Marii Britanii si a furat secretul cel mai pretios al Angliei: razboiul de tesut Cartright, stalpul de sustinere al intregului nenorocit de sector de textile. A adus blestemata revolutie industriala in America, transformandu-ne intr-un colos. Si totul multumita unei singure operatiuni de spionaj corporativ.”

Fix: termen folosit de CIA, aparut in perioada Razboiului Rece si i ndica o persoana ce trebuie compromisa si santajata pana cand se va supune ordinelor primite de la Agentie.

Backstopping: serie de identitati false furnizate unui agent secret ce va trebui sa treaca de controale foarte riguroase.

Plumbing: termen apartinang jargonului spionistic care indica diferite structuri cum ar fi ascunzatori, depozite de informatii rezervate si alte asemenea, puse la dispozitia unei agentii de intelligence clandestina.

Compromise: descoperirea unui agent, a unei ascunzatori sau a unei tehnici spionistice din partea unui inamic.

Blown: demascarea membrilor, structurilor (de exemplu ascunzatori) sau alte elemente ale unei activitati sau ale unei organizatii clandestine. Se defineste „descoperit” si un agent a carui identitate este cunoscuta adverasului.

Dead Drop: vizuina, ascunzatoare. In jargonul spionjului indica un loc secret folosit ca punct de intalnire clandestin intre un agent si un curier, un controlor sau un alt agent in interiorul unei retele sau nei organizatii spionistice.

Control: putere exercitata asupra unui agent sau asupra unul dublu agent pentru a-i interzice sa dezerteze sau sau treaca in serviciul unui alt guvern (operatiune ce in jargon se numeste trpling).
Black bag job: expresie colocvia ce indica intrarea clandestina intr-un birou sau intr-o locuinta pentru a obtine ilegal dosare sau alte materiale.

Active measures: expresie de origine rusa ce indica operatii de inteligence ce au influenta asupra politicii sau asupra actiunilor altor tari. Pot sa fie secrete sau manifeste si cuprind o gama foarte larga de activitati, printre care si crima.
Spy Book: The Encyclopedia of Espionage

Sursa: Joseph Finder, “Paranoia”, ed. Rizzoli, 2004, Italia

Nessun commento:

Posta un commento

google-site-verification: google0daff7fd0b560645.html