Translate

lunedì 14 marzo 2011

Akhenaton (prima parte) – tronul


Amenhotep III a fost un abil diplomat și un faraon iubit de popor, care a condus cu rafinatețe Egiptul într-o eră în care își menținea supremația ca cea mai mare forță armată și cea mai importantă cultură a lumii. Acesta a căsătorit multe prințese din cele mai diverse țări, chiar și din actuala Turcie, iar printre acestea se număra și Tiy, fiica lui Jusuf – Yuya, cunoscut și ca Iosif (personaj esențial din Biblie), care a fost vizir al faraonului Thutmosi IV și al fiului acestuia, Amenhotep III însuși.

Tiy, de sînge regal israelean, fu considerată însă un pericol, așa că fu decretat ca, dacă din uniunea faraonului cu ea avea să se nască un baiat, acesta avea să fie ucis. Problema cea mai mare pe care un fiu israelean ar fi ridicat-o era că mama sa nu putea să reprezinte zeul principal al Egiptului, Amun.

Dar această crimă nu avu loc, rudele israelene ale lui Tiy fură contactate înainte de nașterea copilului, așa că baiatul fu nascut într-o casă ascunsă și dat apoi în grijă matușii lui, Tey. Într-un templu din Heliopolis, sub îndrumarea preoților ce se închinau zeului Rà, Amenhotep fu crescut și educat, pentru ca apoi să se mute în orașul Tebe, capitala frumosului Egipt.

Între timp, mama israelită achiziționase o putere politică mare, având o anumită valoare în stat și depășind în importanță cealalaltă soție a faraonului, Sitamun, care nu reușise să zămislească nici un baiat, ci, dupa unele afirmații istorice, doar o fiică, misterioasa Nefertiti.

Amenhotep III se îmbolnăvi grav, aflându-se în situația de a nu avea moștenitori legitimi la tron, așa că faimosul consiliu al înțelepților decise să îl accepte ca nou faraon pe mai tînărul Amenhotep.Între timp, acesta devenise soțul lui Nefertiti, sora lui vitregă, o practică destul de frecventă în perioada anticului Egipt. Inițial, cei doi proaspăt casatoriți ar fi trebuit să conducă în regență pe perioada bolii tatălui, dar acesta muri, lăsând tronul lui Amenhotep, care în acel moment primi numele de Amenhotep IV.

Nessun commento:

Posta un commento

google-site-verification: google0daff7fd0b560645.html