Translate

venerdì 5 ottobre 2012

Ce se întâmplă într-un circuit electric?

Un circuit electric este analog unui sistem hidraulic, unde apa vine pompată în țevi. Pompa, care creează presiunea apei, împinge în tuburi o anumită cantitate de lichid la o anumită viteză. Apa se mișcă mai repede sau mai încet, în funcție de amploarea și de condițiile țevilor.


Într-un sistem electric se întâmplă același lucru. Doar că locul apei este luat de electroni, tuburile sunt firele, sau alte materiale conductoare, și ca pompă folosim un generator sau o baterie. Presiunea care împinge electronii se numește voltaj. Cantitatea de electroni care se deplasează de-a lungul firelor se numește amperaj sau intensitate de curent. Rezistența, care se măsoară în ohm, e determinată de amploarea și de materialul firelor, sau a oricărui alt material unde se mișcă electronii.

De cât amperaj e nevoie pentru a ucide? Cincisprezece miliamperi provoacă o durere insuportabilă și oprirea respiratorie. La o suta de miliamperi de curent alternat inima intră în fibrilație și se moare. Vorbim de o zecime de amper. Clasicul phon din casă absoarbe zece amperi.

Electricitatea e ca monstrul din Frankenstein (...) E proastă și genială. E proastă, fiindcă, odată creată, electricitatea vrea un singur lucru: să se întoarcă în pământ. Și este genială, fiindcă instinctiv găsește strada cea mai scurtă ca să ajungă. Găsește mereu drumul cu cea mai minimă rezistență. Putem chiar să atingem o linie de 100.000 volt, dar dacă pentru curent este mai ușor să se întoarcă prin fir, atunci suntem în perfectă siguranță. Dacă în schimb EU sunt efectiv cel mai bun conductor spre pământ...
Sursă: Deaver, Jeffrey – “Il filo che brucia” – Superpocket, 2012, R.L. Libri s.r.l., Milano (edizione su licenza RCS Libri S.p.A)

Traducere: Anca Elena Balan





Nessun commento:

Posta un commento

google-site-verification: google0daff7fd0b560645.html