Translate

lunedì 30 novembre 2009

Numarul unu: energia de a demara proiecte


Foarte des întîlnit în societatea modernă, unu a devenit o cifră în jurul căreia se învîrt multe activități cotidiene. Sărbătorim campionii, cei care sunt ”numărul unu” în diferite domenii, vînăm să vedem filmele aflate pe locul unu la numărul de bilete vîndute și încercăm să achiziționăm produse de la un număr unu, fie cantitativ cît și calitativ. Numărul unu a devenit aproape o obsesie socială, un motiv de mîndrie în orice categorie de produse și la orice nivel al societății. Tinerii au ca modele numere unu ca popularitate. Gusturile oamenilor par să își modifice structura: nu ne mai place pentru că avem afinități cu respectivul lucru, ci agreem pentru că este la modă, este ”cool”, pentru că toți ceilalți simpatizează același lucru. Dar ce înseamnă, la nivel cultural și simbolic, numărul unu?

Începutul și sfîrșitul
Numărul unu reprezintă unicitatea. Unu înseamnă neasemănatul, unicul, si de cele mai multe ori se folosește pentru Creator. Divinitatea este reprezentată prin cifra unu. Dumnezeu este unic, e cel fără de început și fără de sfîrșit, prin care toate s-au făcut. Este deasupra oamenilor, este bun, este pur, este Tatăl tuturora. Chiar și în budism, semnificatul cifrei unu pare să fie același. Silaba ”Ah”, care se folosește cu sensul de ”ne-născutul” , poate fi gîndită ca o expresie a cifrei unu pentru budiști. De asemenea, Darma este unul singur, și este cel perfect în început, în mijloc și în sfîrșit. Reprezintă idealul, modelul de perfecțiune pentru oameni.

Energia pură
Stiința numerelor acordă deasemenea o importanță mărită cifrei unu. Oamenii guvernați de această cifră sunt născuți pentru a fi lideri. Cu toții avem momente cînd preluăm controlul și conducem diferite acțiuni, dar cei guvernați de această cifră vor face în fiecare zi dovada capacității lor de a prelua conducerea. Sunt oameni care se bazează doar pe ei înșiși și demarează proiecte, pe care le duc pînă la capăt. Conform lui Rodford Barrat,în cartea ”Elemente de numerologie”, trăsăturile care caracterizează persoana condusă de cifra unu sunt: spirit de conducător, inițiator, mobilizator, creator, popular, egoist, individualist, dominant și tiran. Cei guvernați de această cifră sunt impulsivi, preferă să treacă direct la acțiune, fără să se gîndească prea mult la un plan. Printre personalitățile caracterizate de cifra unu se numără Mihail Gorbaciov si Lech Walesa. Cifra unu, în simbolism, înseamnă soarele, energia explozivă a începuturilor, a acțiunilor luate nu doar la nivel fizic, ci și la nivel psihic.

Nessun commento:

Posta un commento

google-site-verification: google0daff7fd0b560645.html