Translate

martedì 5 gennaio 2010

Bomba atomică: cea mai puternică bombă lansată vreodată

Explozia bombelor de la Nagasaki și Hiroshima au rămas în istorie nu numai ca o catastrofă, dar și ca o dovadă a puterii atomice. Dar bomba de la Nagasaki nu a fost nici pe departe cea mai puternică bombă atomică detonată.

În anul 1961, grupul de lucru al lui Andrej Dmitrievič Sakharov a construit în Uniunea Sovietică bomba numita Tsar Bomba, cea mai puternică bombă cu hidrogen care a fost testată vreodată. Bomba a fost contruită în mai puțin de șase săptămîni și numele ei de cod era Ivan.

Pe data de 30.10.1961 bomba a fost lansată pe insula Novaia Zemila din Oceanul Arctic, în baia Mitjušicha, la nord de cercul Polar Arctic, în nordul Rusiei. Deși forța inițială a bombei era de 100 de megatone TNT, a fost limitată pentru a limita cantitatea de deșeuri radioactive rezultate. Forța bombei a fost de aproximativ 57 de megatone TNT, deși voci neautorizate susțin ca forța reală era între 62 si 97 de megatone, adică de aproape 5000 de ori mai mare decît bomba de la Nagasaki.

Pe teritoriul european, s-a calculat că dacă bomba ar fi fost lansată la Londra, ar fi omorît toți locuitorii londonezi și ar fi provocat incendii pînă la Oxford, adică pe o rază de 90 km de la locul exploziei.

În ziua exploziei, deși cerul era noros, lumina provocată de explozie a fost văzută de la 1000 km distanță.

Nessun commento:

Posta un commento

google-site-verification: google0daff7fd0b560645.html