Translate

lunedì 18 gennaio 2010

Legea lui Pareto: rezultatele nu sunt mereu pe măsura eforturilor



Secolul XIX a fost un secol al iluminării din punct de vedere al descoperirilor ce au urmat in secolul XX. Una dintre cele mai utilizate reguli în economie, dar și în viața de zi cu zi, este legea lui Pareto. Un economist italian din secolul XIX, Vilfredo Pareto, a stabilit ca 80% dintre averi sunt în posesia a 20% din populație. De atunci, raportul 20/80 a devenit celebru și observația directă a făcut să se descopere că se aplică în cele mai multe dintre situații. De asemenea, s-a demonstrat că 80% din rezultate se atinge cu doar 20% efort.

Vilfredo Federico Damaso Pareto s-a născut la Paris pe data de 15 iulie 1848 și a murit pe data de 19 august 1923. A fost un sociolog, economist și inginer italian. Tatăl său era un inginer italian exilat din motive de politică, iar mama sa era de naționalitate franceză. În anul 1858 întreaga familie s-a mutat din nou pe teritoriul Italiei, la Torino.

Legea lui Pareto poartă și numele de curba distribuirii veniturilor. Acest conept este o extrapolare făcută de Pareto a faptului că nu doar numărul de persoane cu un venit mediu este mult mai mare decît cei cu un venit foarte mare sau foarte mic, dar și a faptului că, pe măsură ce se ia în calcul o medie mai mare a veniturilor, numărul celor care încasează venit se diminuează în așa fel încît în mare măsură e la fel în toate țările și în toate epocile.

Nessun commento:

Posta un commento

google-site-verification: google0daff7fd0b560645.html