Translate

martedì 15 dicembre 2009

Ludwik Lejzer Zamenhof: 150 de ani de la nașterea sa


Astăzi, 15 decembrie 2009, se sărbătoresc 150 de ani de cînd s-a născut Zamenhof, inventatorul limbii artificiale numită esperanto. Esperanto, conform Dicționarului Explicativ Român din 1998 este ”o limbă artificială, formată din elemente de vocabular şi de gramatică împrumutate din cele mai răspândite limbi europene, creată cu scopul de a deveni limbă internaţională. – Din fr. Espéranto”.

Limba Esperanto a fost dezvoltată între anii 1872 – 1887 de către oftalmologul polonez Ludwik Lejzer Zamenhof, alăturîndu-se celorlalte limbi internaționale auxiliare cunoscute. Numele limbii vine de la pseudonimul creatorului său, însemnînd ”cel ce speră”.


Limba conține un set de reguli considerate simplu de învățat, preluate și amestecate din diferite limbi existente nu doar în Europa, ci în întreaga lume. Regulile au ca scop să fie ușor de reținut și în același timp să confere limbii aceeași expresivitate ca limbile vii, numite și limbi etnice.


Zamenhof avea 19 ani atunci cînd a elaborat primul său proiect ce avea în prim plan crearea unei limbi universale, iar la 28 de ani, în 1887, a publicat prima sa lucrare, sub pseudonimul de Doktor Esperanto.

Nessun commento:

Posta un commento

google-site-verification: google0daff7fd0b560645.html